Followers

About Me

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
aku adalah aku. walau sebanyak mana kau membenci aku, aku tetap takkan berubah hanya untuk kau ♥

Khasiat Teh & Toner Muka Home Made

huhuiii..i'm come back.
hehe..seronok semacam dah cuti lama nei...jumaat, sabtu, ahad, isnin wehhh.

oke..nak citer sikit nei..
skang kat dunia nei penuh dengan barangan tiruan..makanan tercemar..
naek takut jadiknya. haishhh.

kalau stakat beg, kasut, baju tiruan tu..aku takde hal lagi..tu semua luaran.
tapi kalau yang makan jadik darah daging..produk kecantikkan pakai kat muka meresap kat kulit, buat rosak muka..bahaya, bahaya tu.

macam kes budak kecik pakai home made seduction inai tu..naek reput kuku, pastu tertanggal sendiri..rupanya bahan yang diguna untuk buat inai tu KAPUR & sabun pencuci AXION.

baru tadi pagi aku baca member aku ade share 1 status nei..
toner muka pun ade yang tiruan..pakai lak jenama tempatan yang femes (tak ingat  jenama apa) pulak tu jual dengan harga serendah RM5 sebotol. bahan apa orang tu pakai ntah tak tau. bahaya uiii maen beli sebarang2 nei walaupn murah.

mehh sini aku nak share sikit cara nak buat toner muka sendiri.
senang, mudah, cepat, pantas & tangkas. lagi tak bahaya.

Bahan-bahan :-
100ml air panas
1 uncang teh hijau
3-5 titik jus lemon
Botol Kosong

Cara-cara :-
Rendam teh hijau dengan air panas & biarkan sejuk.
Perah lemon & masukkan 3-5 titik.
Setelah sejuk masukkan dalam botol kosong.
Gunakanlah 2x sehari dengan menggunakan kapas muka.

Khasiat Teh Hijau :-
Boleh mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan.
Mempunyai antioksidan & membantu mengelak kulit dari rosak kerana cahaya matahari.

Khasiat Lemon :-
Sangat sesuai untuk kulit berminyak, membantu menutup pori-pori & membersihkan dermis kulit secara mendalam.

lagi satu, tak kira la uols buat air teh ape pun..uncangnya jangan dibuang..
uols letak dalam peti sejuk, lepastu tekap kat mata2 sambil tido..alaa macam slalu orang letak timun la, kentang la..tomato la kan.
uncang teh tu membantu menyegarkan mata & menghilangkan lebam kat bawah mata. takde lagi mata panda. hikhikk.

ehh, 1 lagi petua,..kopek uncang tu lerai2kan serbuk teh terpakai tu lat pokok bunga uols. jadik baja la kiranya.

selamat mencuba.

" this is LJ official blog ♥ "

2 ulasan:

Cik Mimie berkata...

Thank for sharing Shaz :)

.:: Schaz ::. berkata...

welcome cik mimie :)