Followers

About Me

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
aku adalah aku. walau sebanyak mana kau membenci aku, aku tetap takkan berubah hanya untuk kau ♥

...HatiKu Sebesar Cawan...


"Aduhai, kenapakah hidup aku selalu dirundung malang begini..?" lelaki itu berkeluh-kesah. Selama hidupnya, dia tak pernah merasakan ketenangan yg sebenar. Hatinya tidak pernah sepi drpd merasakan kerisauan. Fikirnya, tuhan tidak pernah sudi meminjamkan kedamaian hati padanya. Dia sangat cemburu apabila memandang sekeliling. Mereka bebas ketawa & mudah tersenyum. Tapi dia? Dia hanya mampu tenggelam dalam dunia sepi & resahnya sendiri.

Hatinya tidak mampu mengisi segala masalah yg menghimpit jiwanya. Lalu, selepas lelah & puas berfikir, suatu hari dia melangkah longlai menuju ke hujung kampung. Niat hatinya, ingin menemui seorang lelaki tua. Saban hari, wajah lelaki tua itu sentiasa basah & sejuk. Damai sentiasa bertamu diwajahnya. Dia ingin sekali meminta rahsia, "bagaimanakah boleh ku nikmati hidup begitu juga?" Lalu, dia terus berperi kepada lelaki tua tersebut.

Masalah keluh kesah & kerisauannya didengari lelaki tua itu sambil tersenyum. Lalu mengajak lelaki itu ke suatu tempat iaitu ke tepi sebuah kolam yg besar sambil membawa sebiji cawan & dua bungkus garam. Lelaki itu mengikut, walaupun hatinya sedikit hairan.

"Anak muda... " lelaki tua itu bersuara .

"Ambillah cawan ini, isikanlah air & masukkanlah sebungkus garam." ujarnya lagi. Lelaki itu yg dalam kebingungan hanya menurut. Cawan diambil...air diisi & garam dimasukkan. Kemudian lelaki tua itu berkata lagi.

"Sekarang kamu minumlah air tersebut." Dalam bingung yg masih bersisa, lelaki itu mengikut kata lelaki tua itu.

"Apa rasanya?", tanya lelaki tua itu apabila melihat kerutan di dahi lelaki tersebut.

"Masin!" lelaki tua itu tersenyum lagi.

"Sekarang, kamu masukkan pula sebungkus garam ini ke dalam kolam itu, dan kamu hiruplah airnya."

Lelaki tua itu menunjukkan arah ke kolam. Sekali lagi lelaki itu hanya mengikut tanpa menyoal. Air di cedok dengan kedua belah tapak tangan & dihirup.

"Apa rasanya, anakku?" soal lelaki tua itu.

"Tawar, tidak masin seperti tadi", lelaki muda itu menjawab sambil mengelap mulut.

"Anakku, adakah kamu memahami kenapa aku meminta kemu berbuat begitu tadi?" tanya lelaki tua itu, sambil memandang tepat ke arah lelaki tersebut. Lelaki itu hanya menggeleng. Lelaki tua itu menepuk-nepuk bahu lelaki tersebut.

"Anakku, beginilah perumpamaan kita dan masalah. Garam itu umpama masalah. Cawan dan kolam umpama hati kita. Setiap orang mempunyai masalah, ditimpa masalah, dan diuji dengan masalah. Tetapi, kalau hati kita sebesar cawan, maka kita akan merasai pahitnya masalah itu, pedihnya hati kita dan keluh kesahnya kita.Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan mengganggu kita. Kita masih boleh tersenyum, sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita.Anakku, itulah rahsiaku. Aku sentiasa berlapang dada, aku sentiasa membesarkan jiwaku, supaya aku boleh berfikir tentang perkara-perkara lain dan masih boleh memberi kebahagiaan padaku. Aku tidak akan sesekali membiarkan hatiku kecil seperti cawan, sehingga aku tidak mampu menanggung diriku sendiri."

Maka, pada petang itu. lelaki itu pulang dengan senyuman yang terukir di bibir. Dalam hati, dia berjanji, akan sentiasa membesarkan jiwa dan berlapang dada!

Moral: Sahabat sekalian, janganlah membiarkan kita lemas dalam masalah tetapi nikmatilah masalah itu. Sesungguhnya ada hikmah disebaliknya.

Tiada ulasan: