Followers

About Me

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
aku adalah aku. walau sebanyak mana kau membenci aku, aku tetap takkan berubah hanya untuk kau ♥

HomeMade Orea Choco Ball

last weekend at home...
hamboiiii..perasan nak cakap orang putih kan kan kan...
ehh ehh ehh tapi betul la last weekend...

aku saje lah nak try resepi baru yang aku salin dekat facebook.. kikikiii
so ajaklah encik tunang tu pi giant..berkeras suh dye pi mandi cepat. sungguh.
tetibe awat macam ade loghat utara masuk mai mana tak taw. huhuu.

oke la uols
resepi mudah, senang & simple..sape2 pun pejam mata jelah boleh buat uols.

nei hasilnya....lepas sejam aku duk berhempas pulas kat dapur tu.


bahan-bahan :-
biskut oreo coklat
biskut marie
cream cheese
coklat masakan
badam hancur / manik urai / coklat chip

cara-cara :-
1. hancur-hancurkan biskut oreo & biskut marie. (pakai tangan je senang. ramas-ramas)
2. cairkan cream cheese (cairkan guna cara double boil)
3. lepas cream cheese dah cair..tuang dalam bekas biskut2 tadi tu. then gaulkan. (macam uli tepung)
4. buat la bulat-bulat ke, nak masuk bekas macam muffin ke..ikut suke korang la.
5. cairkan coklat masakan (double boil) dah siap baru cairkan, kang kalau cairkan awal2 takut keras lak coklatnye nak menunggu lama.
6. tuang coklat masakan atas biskut yang dah dibulat-bulatkan tu..atau pun celupkan aje. (macam style buat almond london)
8. letak la atas tu coklat chip ke, manik urai ke..ape2 korang suke laa.
7. masuk dalam peti ais sejukkan.

haaa...kan, senang je uols. dah sejuk. terus masuk mulut ngap. sempat encik tunang perli kite "nasib baek jadik"  caiiittttt, tengok tangan la sape yang buat.
sedappp rasa macam masin2 sikit..mungkin sebab cream cheese tu kot.
tapi kalau korang ade bekas aluminium foil untuk buat kek pun oke..masukkan semua adunan dalam bekas tu, selapis-selapis dengan coklat masakan. so atas skali korang letak la..badam ke ape ke kan.

yang sadisnye...
time aku nak balik. aku dah capai oreo choco ball tu 2 biji la nak makan.
aku pun buka pintu kete, letak la orea choco ball atas bumbung kete jap..sebab nak simpan beg bagai.
tup tup aku terus masuk kete, masuk gear, jalan....dah sparuh jalan baru aku teringat.
haishhh, memang dah terbang tergolek-golek la jawapnye.
sedih.

" this is LJ official blog ♥ "

2 ulasan:

aishah nin berkata...

wooww..!!! menarik..boleh cuba ni :)

.:: Schaz ::. berkata...

cuba jangan tak cuba aishah nin :)