Followers

About Me

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
aku adalah aku. walau sebanyak mana kau membenci aku, aku tetap takkan berubah hanya untuk kau ♥

Jeruk Pelam Asam Boi

kecurrrrr
terliurrrr baq anggggg.
scroll FB atas bawah gambar jeruk pelam asam boi tu...
siap pelawa jadik agent atau dropship lagi.

1 balang RM10, balang kecik RM5...tapi ada jugak yg jual RM8..
ade sorang akak tu lagi..beli 1 balang RM22 siap pos. tapi bile dapat, hasilnya hampehhh. dah jadik viral pun kat FB. dapat isinya tak sampai stengah balang. lepas tu dah berair, busuk takleh makan.
ntah berapa lama seller duk peram.
sepatutnya benda-benda macam nei COD sudah, kalau post aku memang tak yakin.

disebabkan aku pun teringin nak makan...nak try la buat sendiri, baru puas hati makan.
ajaklah encik tunang pergi kipmart..bermodalkan RM10.

pelam epal 1kg 9 (dapat 10 biji) - RM6
asam boi putih 2 paket - RM2
cili api merah - RM2

ngam-ngam beli barang RM10 kan uols...hehe.


nei hasilnya...dapat 1 bekas besar.
simpan dalam peti ais 1 malam, esok dah boleh makan. sedapppp.
tapi jeruk aku nei terlebih pedas, over letak cili api...kikikiiii.

meh aku share resepi...tutp mata uolsss pun boleh buat.

pelam epal | cili api merah | asam boi | garam | gula (banyak) | serbuk asam

haa...ape susah, gaul je semua bahan tu. cuma gula tu kene letak lebih taw uols.
lagi satu, pelam tu takyah amek yg muda-muda sangat..yg sparuh masak, kuning-kuning tu lagi sedap sbenarnya.
lepas tu boleh gak campur buah lain. jambu batu ke, jambu air ke, epal hijau ke...pelbagaikan.
sedap lagi buat sendiri & puas makan.

selamat mencuba !

" this is LJ official blog ♥ "

4 ulasan:

Izzati Amira berkata...

skang ni dah jadi trend.. kreatif... ade yg buat nenas asam boi laa

aryan azra berkata...

memang sedap nih,akak pun dah buat, buat dengan epal hijau pun sedap juga

Nadratul Syazwana berkata...

Macam sedap je Schaz punya hahahhaha. Nad tak reti buat so kita beli jee

kakipromo berkata...

tak tau buat, tapi memang suka makan ni