Followers

About Me

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
aku adalah aku. walau sebanyak mana kau membenci aku, aku tetap takkan berubah hanya untuk kau ♥

1 Bulan 1 Annual Leave

hmm, iols tak taw la law company uols camner..tapi law company iols nei macam.. *tak taw nak cakap.

hari tu ade brief untuk semua staff..nak bagi clear la katanya. takut kendian hari ada yang salah paham tak puas hati pulak.

selepas je confirm, secara automatik mesti dapat annual leave.
cuma depends la berapa hari company nak bagi..8 hari, 12 hari, 16 hari ke kannn.
aku tak ingat pulak company bagi berapa hari..12 kot aku rasa.

so hari tu boss aku terangkan..yang setiap staff 1 bulan boleh apply 1 annual leave saje.
let say kalau 1 bulan tu amek 2 hari cuti..so company akan kira, 1 hari annual leave 1 hari lagi unpaid leave...

untuk cuti kematian, tak kira la sape meninggal..maksimum cuti 2 hari je..kira annual leave la 2 hari tu. tu pun terhad untuk ahlia keluarga tertentu..macam mak, ayah, adik beradik dan atok atau nenek je..
stakat sdare-mare nei tak boleh cuti..sebabnya management cakap, kalau ade 10 atok saudara ke, 10 pakcik saudara ke..takkan semua nak amek cuti. "bukan company tak bagi melawat, tapi pergi selepas habis waktu kerja kan boleh." camtu la kata-katanya.

kalau dah sampai hujung tahun ade baki cuti annual leave..katakan laa ade baki 8 hari...
hanya 5 hari saje company akan foward pergi tahun depan..baki 3 hari lagi sama ada korang kene habiskan atau burn macam tu je. company takkan bayar.

kalau nak cuti raya lama pulak..stiap bulan jangan cuti, cuti tu simpan bawak pergi raya.
contoh..12 bulan 12 annual leave...tahun nei raya bulan 7 kan..lepas bulan 7 adelah 5 bulan..
so maknanya cuti 5 bulan yang ke depan tu takleh usik. korang kene simpan cuti yang sebelum bulan 7 tu..

rumit tak? rasa leceh tak uols?
company aku company melayu sepenuhnya...pekerja pun semua skali melayu sepenuhnya.

hmmm...kalau ikut aku la, raya setahun skali je kata orang..paling-paling pun cuti seminggu.
sebab time nei la nak balik kampung, nak melawat ziarah sedara-mara kan... kalau setakat boleh cuti 2 hari je..baek macam tak payah cuti kan.

kesimpulannya : duit boleh carik. kerja boleh carik.

" this is LJ official blog ♥ "

1 ulasan:

Dila Kazuha berkata...

company sy pun macam tu jugak cara dia... sebulan sehari je cuti.

kadang tu terlebih amik unpaid leave sebab anak sakit la, emergency la..

nasib baik saya dah nak berhenti da so tak kesah sgt dah.

saya setuju dgn kesimpulan awak tu!!

*high 5*